Sinds 1981 voert de Stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. in de regio Woerden zowel de wettelijke als de gewenste taken uit met betrekking tot:
a. de registratie van gevonden en vermiste dieren;
b. het vervoer van dieren;
c. de opvang van zwerf- en afstandsdieren;
d. het verlenen van hulp aan dieren die in nood verkeren en/of hulp behoeven.
De noodzakelijke huisvesting van zwerf- en afstandsdieren werd indertijd gevonden door gebruik te maken van het inhuren van honden- en kattenverblijven bij een bestaande en erkende pensionhouder.
Een uitstekende (en goedkope) oplossing, die vele jaren tot ieders tevredenheid heeft gewerkt totdat de leeftijd en de gezondheid van de pensionhouder een steeds sterkere rol gingen spelen. Bovendien breidde de opvang van dieren zich steeds verder uit en kon op die plek geen uitbreiding plaatsvinden. Ook voldeed de huisvesting niet meer aan de wettelijke eisen, waardoor steeds sterker de noodzaak ontstond tot de bouw van een nieuw dierenasiel.
Zowel gezien de centrale ligging van de gemeente Woerden in de regio West-Utrecht, de historische werkzaamheid van de Stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. en de medewerking van de gemeente is er voor gekozen om een nieuw dierenasiel op te richtten op het grondgebied van de gemeente Woerden.
Bovendien deed zich de unieke situatie zich voor van een koppeling tussen twee maatschappelijke projecten en een commercieel project, te weten de nieuwbouw van:
- een dierenopvangcentrum;
- een universitair diergeneeskundig opleidingsinstituut;
- een uitgebreide dierenartsenpraktijk.
Hierdoor ontstond een synergie, die vooral ten goede zou komen van het dierenopvangcentrum. De Stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. zou evenals in de huidige situatie in de gelegenheid worden gesteld om de gewenste ruimten in het dierenasiel voor het gestelde doel te gebruiken.
De desbetreffende dierenartsenpraktijk werd bereid gevonden het wettelijk voorgeschreven gekwalificeerd beheer van het dierenopvangcentrum op zich nemen. Paraveterinairen hebben hun aantekening Honden- en Kattenbesluit, waarmee ze bevoegd zijn een asiel te beheren.
Dit betekent minimaal 1,5 formatieplaats aan wettelijk gekwalificeerd personeel, dat - voorzichtig geschat – neerkomt op een bedrag van € 75.000,-, dat dus niet in de exploitatie van het dierenopvangcentrum behoeft te worden opgenomen.
Bovendien zegde de dierenartsenpraktijk op structurele basis financiële medewerking aan het stichten van een nieuw dierenopvangcentrum toe, waartoe niet alleen het voorschieten van de noodzakelijke voorbereidingskosten behoorde, maar ook de kosten voor de totstandkoming van het dierenopvangcentrum als zodanig.
Inmiddels had een aantal gemeenten hun medewerking reeds toegezegd met betrekking de wettelijk verplichte opvang van zwerfdieren, waarvan de financiële bijdrage gebaseerd is op een bedrag per inwoner.
Mede op wens van de betrokken gemeenten is overgegaan tot het in leven roepen van een afzonderlijke Stichting Dieren Opvang Centrum Reijerscop (SDOCR), waarmee de betrokken gemeenten en de burgemeesters daarvan, de noodzakelijke overeenkomsten hebben gesloten.
Dit alles heeft zijn afronding gekregen in de vorm van de officiële opening van het Dierenasiel Reijerscop op 9 februari 2013 door de gezamenlijke wethouders van de betrokken gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater en Woerden.
Op deze dag mochten de twee pioniers van het eerste uur, zowel met betrekking tot de oprichting van de Stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. als van de totstandkoming van het nieuwe dierenopvangcentrum, als dank voor hun inzet voor het dier een herinneringsplaquette onthullen. .
Hiermede werd tevens - gerekend vanaf begin tot het einde van een realisatie - een tijdvak van bijna 10 jaar afgesloten.
Ofschoon hiermee de namen van Barth Bremer en Piet Willemse tot in lengte van jaren aan het Dierenasiel Reijerscop verbonden zullen blijven, mag in dit verband de naam van dierenarts Rolf Been zeker niet onvermeld blijven en niet alleen als financier maar ook en vooral voor zijn werkzame betrokkenheid bij de bouw van het totale project.
De Stichting Dieren Opvang Centrum Reijerscop heeft ten doel: het verlenen van hulp aan dieren in de ruimste zin van het woord. De Stichting tracht dit doel te bereiken door het oprichten, in stand houden en beheren van een dierenasiel; en alles wat met het vorenstaande verband houdt en daartoe bevorderlijk kan zijn.
De Stichting tracht haar doel langs wettige weg en zonder winstoogmerk te bereiken.
Het na de opheffing van de Stichting overblijvend batig saldo, zal worden aangewend overeenkomstig het doel van de stichting.
Gemeenten hebben de wettelijke plicht om zwerfdieren gedurende veertien dagen op te vangen en te verzorgen. Tegen een vast bedrag per inwoner neemt de Stichting DOCR deze verantwoordelijkheid van hen over. De rechten en plichten van de gemeente en de Stichting DOCR worden vastgelegd in een tweetal overeenkomsten.
Een overeenkomst met de gemeente voor de opvang en verzorging van het zwerfdier en een overeenkomst met de burgemeester van die gemeente voor de eigendomsoverdracht van het dier na het verstrijken van de wettelijke termijn van opvang en verzorging van veertien dagen. De overeenkomsten zijn bindend voor een termijn van vijf jaar.
Om de opvang en verzorging van dieren te realiseren moet de Stichting DOCR dus kunnen beschikken over een huisvesting, die daarvoor geschikt is.
Voor dat doel huurt de Stichting DOCR van Been Beheer b.v. het daarvoor gebouwde dierenopvangcentrum en voert het beheer daarvan uit.
Vervolgens verhuurt de Stichting DOCR het dierenopvangcentrum aan de Stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o.
Deze stichting neemt contractueel de verplichting op zich tegen een vooraf bepaalde vergoeding zorg te dragen voor o.a. vervoer, registratie, opvang, verzorging, veterinaire zorg en herplaatsing van de dieren.
Ook verricht de Stichting DOCR promotionele werkzaamheden om het dierenopvangcentrum meer bekendheid te geven.
De inkomsten van Stichting DOCR worden gevormd door bijdragen van de aangesloten gemeenten, giften, legaten, erfstelling en al hetgeen op andere wijze wordt verworven.
De bijdragen van de gemeenten zullen niet toereikend zijn voor de dekking van de kosten voor de bouw van het pand. De Stichting DOCR probeert op diverse wijzen fondsen te werven. Er worden fondsen aangeschreven met het verzoek voor een bijdrage voor een specifiek projectplan.
Ook plaatselijke ondernemers worden benaderd voor een bijdrage of sponsoring.
Mogelijkheden voor subsidie op diverse fronten worden bekeken en waar mogelijk wordt hiervoor een aanvraag gedaan.
Het vermogen van Stichting DOCR wordt beheerd door het bestuur van de Stichting DOCR en komt voor een groot deel ten goede aan de huur en onderhoud van de huisvesting. Een ander deel komt ten goede aan Stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. voor geleverde diensten. Het resterende deel gaat op aan vaste kosten en toegevoegd aan een reservering voor onvoorziene uitgaven.
Eventuele overschotten komen ten goede aan onderhoud en/of verbetering van de huisvesting, vervoer, of verzorging van de dieren.
Hieronder kan ook worden verstaan (financiële) bijdragen aan hulpverlening of projecten in belang van het dier.
De leden van het bestuur genieten geen beloning voor hun werkzaamheden in welke vorm dan ook.